تصفیه آب یکی از مهمترین فاکتور ها در توسعه و بهینه سازی صنعت مرغداری به حساب می آید. در واقع نمی توان در خصوص توسعه و بهبود صنعت مرغداری صحبت کرد در حالی که اشاره ای به تصفیه آب آشامیدنی جوجه ها نکرد.
بیش از 80 درصد وزن بدن جوجه های یک روزه از آب تشکیل شده است. در مرغ های گوشتی بیش از 70 درصد وزن بدن از آب تشکیل شده است. در واقع به ازای هر یک کیلو افزایش وزن در مرغ های گوشتی ، حدود 4 لیتر آب مصرف می شود. مانند هر موجود زنده دیگری در بدن جوجه ها و مرغ ها ، کمبود آب و همچنین مصرف آب ناسالم باعث بروز بیماری و در موارد حاد می تواند منجر به تلف شدن جوجه ها شود.

آب یک حلال عمومی محسوب می شود و به همین کیفیت آن تاثیر زیادی بر عملکرد جوجه های گوشتی دارد. عملکرد طیور بستگی زیادی به کیفیت آب دارد. کیفیت پایین آب می تواند در هضم غذا تداخل ایجاد کرده و رشد جوجه ها را تحت تاثیر قرار دهد.

چنانچه کل جامدات محلول در آب (TDS) بالا باشد نه تنها اثرات نامطلوب بر متابولیسم جوجه ها خواهد گذاشت بلکه با رسوب گذاری در تجهیزات آب رسانی و نیپل ها (پستانکی ها) باعث خرابی آنها می شود. علاوه بر این سختی آب باعث کاهش راندمان مواد ضدعفونی کننده ، داروها و واکسن ها می شود.

یکی از معتبر ترین تحقیقات خصوص اثر کل جامدات محلول در آب (TDS) بر عملکرد جوجه های گوشتی توسط گروهی از محققان دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شده است . طی این پژوهش ، محققان تاثیر آب آشامیدنی مناطق مختلف را بر رشد و سلامتی جوجه ها مورد مطالعه قرار داده اند.

مناطق مورد مطالعه عبارت بودند از : اصفهان (TDS<1000 PPM ) نجف آباد (TDS=1500 PPM) اردستان (TDS=4200 PPM) جرقویه (TDS=3500 PPM) میمه (TDS=4500 PPM) شهرضا (TDS=5800 PPM)

آزمایشها با انتخاب 288 جوجه که در فاصله 7 تا 56 روزگی بودند و با یکنواخت کردن عوامل محیطی و ژنتیکی در یک سالن دارای شرایط یکسان و با سه بار تکرار انجام شده است.

برخی از مهمترین نتایج این آزمایش در زیر ذکر شده است:

1 – میزان بالای املاح و ناخالصی های موجود در آب بیشترین اثر را بر روی میزان درصد تلفات جوجه ها داشته است. به طوری که علت 2.56 درصد تلفات در جوجه های 7 تا 21 روزه ، TDS بالای آب آشامیدنی بوده است.

2 – آب آشامیدنی تصفیه شده باعث افزایش رشد و بهبود ضریب تبدیل غذایی (FCR) در جوجه های گوشتی می شود.

3 – وجود بیش از حد املاح معدنی در آب باعث بر هم خوردن تعادل کاتیونی – آنیونی در بدن طیور می شود که نتایج آن : اختلالات استخوانی ، بروز ضایعات استخوان ران ، کاهش درصد خاکستر استخوان ران ، افزایش میزان شکنندگی استخوان ران است.

4 – وجود املاح زیاد و خصوصا سدیم و پتاسیم باعث دفع بیشتر آب توسط جوجه ها و مرطوب شدن بستر پرورشی می گردد. در نتیجه زمینه رشد میکروارگانیزمهای بیماری زا در بستر فراهم می شود و باعث بیماری هایی مثل کوکسیدیوز می گردد. نتیجه آن کاهش رشد و افزایش تلفات است.

5 – آب ناخالص با میزان املاح بالا باعث : عدم تمایل به حرکت ، تشنگی مفرط ، ضعف عضلانی ، ضایعات کبدی ، کلیوی و روده ای و همچنین تاثیر منفی در جذب کلسیم و کاهش کلسیم خون می گردد.

6 – میزان مرگ و میر در مرغداری هایی که از آب تصفیه شده استفاده می کنند 10 تا 20 درصد کمتر از مرغداری هایی است که از آب با TDS و املاح بالا استفاده می کنند.

همانطور که ملاحظه می کنید آنچه که از نتایج این تحقیقات بر می آید این است که کیفیت آب آشامیدنی تاثیر بسیار زیادی بر رشد جوجه ها و کاهش تلفات جوجه های گوشتی دارد. استفاده از سیستم های تصفیه آب در مرغداری ها نه تنها باعث کاهش تلفات و عملکرد بهتر جوجه ها می گردد بلکه باعث کاهش خسارت به تجهیزات آب رسانی نیز می گردد.

دستگاه های تصفیه آب آکواجوی با بهره گیری از تکنولوژی اسمزمعکوس قادر به کاهش ناخالصی های محلول در آب ،نیترات ، فلزات سنگین و بسیاری از سموم حل شده در آب هستند.

شرکت هیراب سان ، نماینده انحصاری دستگاه های تصفیه آب آکواجوی در خاورمیانه ، افتخار دارد که با عرضه و پشتیبانی سیستم های مختلف تصفیه آب اعم از خانگی و صنعتی گامی موثر در ارتقای سطح کیفیت آب آشامیدنی و مصرفی منازل و همچنین واحدهای صنعتی و تولیدی برداشته است.