آلودگی هوای تهران در وضعیت هشدار
3 دسامبر, 2012

سلامت نیوز : آلودگی هوایتهران تا اواسط هفته ادامه خواهد داشت اما کارگروه آلودگی هوای تهران تصمیمی برای تعطیلکردن مدارس و ادارهها ندارد. به گفته رسول علی اشرفی پور، دبیرکمیته هماهنگی و نظارت مواقع اضطراری آلودگی هوایتهران، میانگین ذرات معلق کمتر از ۲٫۵میکرون فراتر از حدمجاز است و شاخص کیفیت هوایتهران در شرایط هشدار قرار دارد، با اینحال تمام مدارس و مهدهایکودک امروز باز هستند. به گفته وی، بیشترین غلظت آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲٫۵میکرون در ایستگاه پارکرز و پس از آن بهترتیب ایستگاههای شادآباد، شهرک چشمه، اقدسیه، سوهانک، دانشگاه علم و صنعت، پیروزی، ستاد بحران (منطقه ۷)، امامخمینی(ره)، پارک رازی، پارک سلامت، شهرداری منطقه ۱۵، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی شریف، گلبرگ، پاسداران، شهرداری منطقه ۱۶، پارک شکوفه، مسعودیه و شهرداری منطقه۴ است. وی گفت: غلظت آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲٫۵میکرون با ۱۵۵ PSI درشرایط «هشدار» بوده و آلاینده ذرات معلق کمتر از ۱۰میکرون نیز با ۹۷ PSI در آستانه ورود به شرایط «ناسالم» است.
روزهای یکدست خاکستری پایتخت
به گزارش سلامت نیوز به نقل از تهران امروز ؛ چند روزی است که هوای پایتخت در همه جای شهر به یک رنگ درآمده و از شمال تا جنوب آن یکدست خاکستری شده است. این روزها دیگر نفس کشیدن در جنوبیترین قسمت پایتخت باشمالیترین نقطه آن فرق چندانی ندارد. ۸ آبان سال گذشته بود که رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت از افزایش ۲ درصدی مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای تنفسی در کشورمان خبر داد و گفت: با افزایش آلودگیهای جوی و هوا میزان بروز سرطانهای ریه و پوست و همچنین مرگ ناشی از بیماریهای تنفسی رو به افزایش است. کوروش اعتماد با بیان این نکته که باید برای کنترل آلودگی هوا برنامهای ملی وجود داشته باشد، تصریح کرد: بر اساس تخمین سازمان بهداشت جهانی میانگین مرگهای منتسب به بیماریهای تنفسی در منطقه مدیترانه شرقی در سال ۲۰۰۴ کمتر از کل مناطق دنیا بوده است، اما در ایران میانگین مرگ و میر ناشی از بیماریهای تنفسی در همین منطقه بیشتر بوده است. طرح جامع کاهش آلودگی هوا نیز که از سال ۱۳۷۹ بر سر زبانها افتاد هیچگاه به صورت جدی وارد مرحله عملیاتی نشد و هنوز در پیچ و خم ادارههای مختلف سرگردان مانده است. آلودگی هوا موضوعی تازه در تهران و کلانشهرها نیست اما مشکل اساسی اینجاست که تهران این روزها به دوزخی از آلودگی تبدیل شده که هیچکس را یارای مقابله با آن نیست و گه گاه متهمی از سوی مسئولان به عنوان مسبب اصلی آلودگی هوا عنوان میشود. آخرین اظهارنظر در این باره را روز گذشته محمدرضا محمودی، معاون عمرانی استانداری تهران بیان کرد.
وی در تازهترین اظهارات خود که مورد تشکیک کارشناسان قرار گرفته عنوان کرده که «مقداری بخار آب با ناخالصیهای سطح شهر ترکیب شده و این موضوع باعث افزایش آلودگی هواشده است.»محمدرضا محمودی یکی از افرادی است که اظهارات گاه و بیگاه وی در باره آلودگی هوای تهران خبر ساز میشود. چندی قبل نیز وی درباره استفاده از دستگاههای مه پاش برای رفع آلودگی هوای تهران سخن گفته بود. در حالی که به گفته کارشناسان طرح استفاده از دستگاههای مه پاش همانند استفاده از هواپیماهای آبپاش برای رفع آلوگی هوای تهران نمیتواند راهکار موثری برای این معضل باشد و فقط میتواند در حد طرح باقی بماند. تعطیل نشدن تهران در روزهایی که غلظت آلایندهها به بیشتر از حد مجاز رسیده و وزارت بهداشت از افراد سالمند، کودکان و بیمارن درخواست کرده که از تردد در معابر پرهیز کنند از راهکارهایی است که محمودی معاون عمرانی استاندار تهران بر آن تاکید کرده و میگوید: «هیچگونه تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات تا پایان هفته به علت آلودگی هوا نداریم و وضع هوا در هفته آینده بهتر میشود.»
۱۵ سال کمکاری کردیم
دکتر یوسف رشیدی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران یکی از معدود افرادی است که دغدغه سلامت شهروندان در تمام صحبتهایش پیداست. وی با گلایه از دست روی دست گذاشتن مسئولان میگوید: «درباره آلودگی هوا و در قوانینی که در این باره وجود دارد روح کارشناسی دیده نمیشود و نگاهها در این حوزه ساده انگارانه و سطحی است. مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با اشاره به این نکته که در حوزه نظارت بر آلودگی هوای تهران بسیار ضعیف عمل کردهایم، به تهران امروز میگوید: «مجموعهای از قوانین اجرا نشده و قوانینی که قابلیت اجرایی شدن ندارند مثل بارور کردن ابرها در خصوص مقابله با آلودگی هوا در کشورمان به تصویب رسیده که کار در این حوزه را با مشکل مواجه کرده است.»
به گفته وی، « انبوهی از قوانین اجرا نشده و کلکسیونی از انواع آلایندهها در تهران وجود دارد که برآورد میشود خسارت آلودگی هوا در کشورمان هر سال بالغ بر ۸ میلیارد دلار شود.» رشیدی تصریح میکند: «اگر آلودگی هوای تهران را به جای سنجش روزانه در بلند مدت مورد سنجش قرار دهیم آمارها از این مقدار نیز بیشتر میشود. ضمن اینکه نخستین گام برای کاهش آلودگی هوا، اتفاق نظر ملی بر مبنای این موضوع است که خسارت آلودگی هوا بر سلامت انسانها باید متوقف شود.» روز گذشته شاخص آلودگی هوای تهران ۱۵۵ بود که نسبت به روز شنبه افزایش ۲۰ درصدی داشته و بر اساس پیشبینیهای کارشناسان بالا بودن غلظت آلایندهها و وضعیت هشدار آلودگی تا اواسط هفته در شرایط پایدار باقی خواهند ماند. بیشتر از ۱۵ سال است که با سرد شدن هوا موضوع اینورژن و غلظت آلایندهها در کلانشهرها و تشکیل کمیته اضطراری آلودگی هوا به خبر اصلی رسانهها تبدیل میشود؛ این درحالی است که به گفته یوسف رشیدی،«از سال ۸۴ تاکنون بهرغم همه هشدارهایی که داده شده استاندارد خودروها در کشورمان هیچ تغییری نکرده، وضعیت موتورسیکلتها همانند سابق است و استاندارد سوخت نیز عملا تغییری نداشته است.» وی با تاسف از کم کاریهایی که در باره سلامت شهروندان انجام شده، میگوید: «باید زودتر از اینها به فکر راه حلی برای کم کردن از حجم آلایندهها و مقابله با آلودگی هوا میبودیم. در حال حاضر هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم و اگر شرایط به مرحله حاد برسد تنها راهکار، تعطیلی مدارس و ادارهها برای کمکردن از حجم ترددها در شهر و کاستن از وضعیت آلودگی است.»
دولت مسبب اصلی تشدید آلودگی هواست
عضو هیات رئیسه فراکسیون محیطزیست مجلس نیز با اعلام اینکه مسبب اصلی تشدید آلودگی در کشور دولت است، میگوید: «دولت به جای برنامهریزی برای حل مشکل، تمام وقت خود را صرف اقدامات بیفایده کرده است.» محمدجواد نظریمهر عملکرد دستگاههای مرتبط با آلودگی را ضعیف و غیرقابل قبول خوانده و میگوید: «با وجود اینکه هر ساله شاهد بروز معضل وارونگی هوا و تشدید آلودگی در کشور بهویژه پایتخت هستیم، اما متاسفانه مسئولان هیچ توجهی به این موضوع نکرده و فقط با اقدامات کوتاه مدت برای کاهش آلودگی کار میکنند.» وی با بیان اینکه افزایش آلودگی هوا در کلانشهر تهران زنگ خطر را برای سلامت مردم بهویژه کودکان و بیماران به صدا درآورده است، میگوید:«متاسفانه مسئولان فقط با اجرای طرحهای کوتاه مدت رفع تکلیف کرده و به سلامت مردم کم توجهی میکنند.»
برخورد و توقیف ۷۰۰۰ خودرو و موتورسیکلت دودزا و آلاینده
با وجود گذشت بیش از ۲ روز از آلودگی شدید تهران، پلیس راهور طرح برخورد با خودروها و موتورسیکلتهای دودزا در تهران را به اجرا در آورده است. به گفته سردار حسین رحیمی، «بر اساس تصمیمات جلسه کمیته هماهنگی شرایط هشدار آلودگی هوای تهران طی روزهای دوشنبه و سهشنبه، محدوده طرح ترافیک گسترش یافته و از محدوده طرح زوج و فرد اعمال میشود و طی این دو روز تنها خودروهایی که دارای مجوز تردد در محدوده طرح ترافیک هستند اجازه ورود به محدوده زوج و فرد را دارند و سایر خودروها در خارج از این محدوده تنها مجاز به تردد هستند.» وی میگوید: «۲۰ هزار تومان جریمه خودروهایی است که فاقد آرم طرح ترافیک هستند و دوشنبه و سهشنبه وارد محدوده زوج و فرد شوند.»
بی توجهی به معاینه فنی خودروها
معاینه فنی خودروها یکی از راهکارهایی است که میتواند کمک قابل توجهی به کاهش آلودگی هوا کند اما امسال مراجعه به این مراکز نسبت به سال گذشته ۵ درصد کاهش داشته است، این در حالی است که مراکز معاینه فنی تهران قابلیت پذیرش یک میلیون خودرو را در یک شیفت کاری دارد. سید علی رضوی، مدیر عامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران میگوید: «مراکز معاینه فنی با ۳۸ خط مکانیزه به صورت بالقوه ظرفیت پذیرش روزانه ۵ هزار خودرو را در یک شیفت کاری داشته و آمادگی این را دارد که در صورت مراجعه مستمر شهروندان ساعات کار خود را نیز افزایش داده و پذیرای تمامی خودروهای فاقد معاینه فنی که در سطح تهران تردد میکنند باشند. بنابراین به شهروندان توصیه میشود در این روزها که مراکز معاینه فنی خلوت بوده، به این مراکز مراجعه و نسبت به انجام معاینه فنی خودروی خود اقدام کنند.»
نوشدارو پس از مرگ سهراب
فعالیت واحدهای صنعتی آلاینده اطراف تهران موضوعی نیست که مربوط به روزهای اخیر باشد. این واحدهای آلاینده سالهای سال در سایه بیتوجهی مسئولان هزاران تن آلودگی را به خورد شهروندان دادهاند و تنها در هنگام شرایط بحرانی مسئولان متوجه آلوده بودن این واحدها میشوند. روز گذشته علیمحمد شاعری، قائممقام سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به پدیده وارونگی هوا از اخطاریهای خبر داد که به این واحدهای آلاینده داده شده تا نسبت به تعطیلی واحدهای خود اقدام کنند. به گفته وی تعطیلی واحدهای آلاینده یکی از تصمیمات مهم کارگروه آلودگی هوای شهر تهران برای غلبه بر آلودگی هواست. وی تاکید میکند: «محدود کردن فعالیتهای عمرانی شهری، جایگزینی سوخت گاز به جای مازوت در نیروگاههای اطراف تهران توسط وزارت نفت و آماده باش ۱۰ واحد اورژانسی در مکانهای مختلف شهر تهران از دیگر اقدامات و تصمیمات کارگروه آلودگی هوای شهر تهران است.»
لطفا دیدگاه خود را ارسال نمایید